Plommonmarmelad

 
Igår gjorde jag plommonmarmelad som är så gott, barnen kallar min marmelad för Mammalad ;-)
För två år sedan gjorde jag min första marmelad och den kokade jag nog lite för länge så den blev som knäck vilket mina barn gillade...godis till frukost! Förra året var jag rädd för att koka för länge så då blev den lite lös, men i år blev den perfekt. Här kommer receptet:
 
Plommonmarmelad
 
1 1/2 kg färska plommon eller frysta tex Victoria
1/2 - 2 dl vatten
(en bit hel kanel)
12 dl socker
2 tsk citronsyra
 
Skölj färska plommon , tina frysta. Klyv dem och tag vara på kärnorna, som knyts i en bit gasväv eller tunt bomullstyg. Tag 2 dl vatten om plommonen är knappt mogna, 1/2 dl om de är väl mogna.
Koka plommonen med vattnet och gärna kanelunder lock på svag värme, kärnknytet ska vara med i 30 min.
Koka kraftigt utan lock ca 5 min. Tag grytan från värmen , tag bort kärnknytet och rör ner sockret lite i taget. Koka upp och koka kraftigt i ca 15 minuter. Gör ett marmeladprov*. Låt marmeladen stå i några minuter. Tag bort eventuell skum. Rör ner citronsyran, upplöst i 1 msk vatten. Ös upp marmeladen i rena varma burkar upp till kanten. Sätt genast på lock, förvara svalt.
 
*Marmeladprov
Blanda 1-2 tsk kokt osötad frukt med samma mängd starksprit, tex brännvin eller T-sprit. Om det bildas mjuka geléklumpar efter 1/2- 1 minut är pektinhalten tillräcklig. Koka annars frukt massan 5-10 minuter till och gör om provet.