Plommonpaj

 
Hej, Nu har jag haft en liten paus i mitt bloggande, jag vill inte att det ska kännas som ett måste utan att jag kan skriva lite när jag har lust. Jag har varit med mina kompisar på fotokurs som var väldigt lärorikt och jag har försökt fota lite utefter det vi lärt oss och det har inte gått så bra, ha ha. Men i fredags fick jag min lilla handbok från kursen så nu ska jag läsa lite så man kommer ihåg vad hon sa. Bilderna som jag har här ett tag är nu mina testbilder utan bok och är inte så bra om jag ska vara ärlig. Men här ska ni nu få receptet på min supergoda plommonpaj som jag gjorde förra veckan. Det var ganska många moment och tog en stund att göra men det var det värt!
 
Plommonpaj
 
Till 12 bitar
10-12 mogna plommon
 
Pajbotten:
125g smör
3 dl vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk socker
1 krm salt
 
Mandelsmulor:
1 1/2 msk strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
3/4 dl vetemjöl
25 g smör
1/2 dl finhackad sötmandel
 
Mazarinfyllning:
50 g smör rumsvarmt
1dl socker
1 tsk vaniljsocker
200g mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl
 
Tillbehör:
vispad grädde, vaniljsås eller glass
 
Pajbotten:
Tärna smöret och blanda ihop alla ingredienserna till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 30 minuter. Kavla ut degen och rulla upp den på brödkaveln. Klä en form ca 24 cm i decimeter, med degen. Jämna till kanterna och nagga botten med en gaffel. Ställ in i kylen i 1 timme eller i frysen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda sedan pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 157 grader.
 
Mandelsmulor:
Blanda ihop alla ingredienserna.
 
Mazarinfyllning:
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner. Rör i ett ägg i taget. Vänd i mjölet och fyll pajskalet med mazarinmassan. Halvera och kärna ur plommonen tryck ner dem i mazarinfyllningen. Strö över smulorna. Grädda pajen mitt i ugnen 25-30 minuter Låt svalna och servera med önskat tillbehör.