Plommonpaj

Plommonpaj
Till 12 bitar
10-12 mogna plommon
Pajbotten:
125g smör
3 dl vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk socker
1 krm salt
Mandelsmulor:
1 1/2 msk strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
3/4 dl vetemjöl
25 g smör
1/2 dl finhackad sötmandel
Mazarinfyllning:
50 g smör rumsvarmt
1dl socker
1 tsk vaniljsocker
200g mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl
Tillbehör:
vispad grädde, vaniljsås eller glass
Pajbotten:
Tärna smöret och blanda ihop alla ingredienserna till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 30 minuter. Kavla ut degen och rulla upp den på brödkaveln. Klä en form ca 24 cm i decimeter, med degen. Jämna till kanterna och nagga botten med en gaffel. Ställ in i kylen i 1 timme eller i frysen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda sedan pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 157 grader.
Mandelsmulor:
Blanda ihop alla ingredienserna.
Mazarinfyllning:
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner. Rör i ett ägg i taget. Vänd i mjölet och fyll pajskalet med mazarinmassan. Halvera och kärna ur plommonen tryck ner dem i mazarinfyllningen. Strö över smulorna. Grädda pajen mitt i ugnen 25-30 minuter Låt svalna och servera med önskat tillbehör.
